Nationale Raad voor Dierenbescherming

De Nationale Raad voor Dierenbescherming werd opgericht op 1 maart 1975. Het is een federatie die zo’n 50 verenigingen voor dierenbescherming groepeert, waaronder ook de Blauwe Wereldketen .

De Nationale Raad voor Dierenbescherming ondernam in samenwerking met de Blauwe Wereldketen reeds verschillende acties, waaronder:

  1. Op 11 juli 1993 manifesteerden we te MONS tegen de onwaardige manier waarop dieren gedood worden
  2. In 1994 ontvangen we een brief van de organisatoren van de Paardenkoersen te St.Eloois-Winkel waarin ons medegedeeld wordt dat, dankzij onze actie die wij in oktober 1993 inzetten, deze koersen voortaan zullen vervangen worden door folkloristische activiteiten. Een echte overwinning !
  3. In december 2000 lanceerden we een petitie om van de Minister voor Dierenwelzijn en de Minister van Justitie te eisen:
   1. dat er zou gewaakt worden over een strikt naleven van de wet
   2. dat er een strenge en doeltreffende controle zou komen op het dierenwelzijn in alle slachthuizen en veemarkten
   3. dat er vervolgingen zouden ingesteld worden voor alle overtreders, wie ze ook zijn en op welk niveau ze zich ook bevinden.

Op 13 februari 2001 overhandigden we 26.000 handtekeningen aan de Heer Rudy DE MEESTER, kabinetmedewerker van Mevrouw Magda AELVOET, Minister voor dierenwelzijn.

Drie bestuurders , die tevens bestuurder zijn bij de Blauwe Wereldketen , maken deel uit van de Raad voor Dierenwelzijn, opgericht in de schoot van het Ministerie van Landbouw, teneinde de minister te adviseren.

Jaarlijks organiseert de Nationale Raad voor Dierenbescherming in samenwerking met de Blauwe Wereldketen een“Fotowedstrijd” met als thema “Dierenbescherming” voor jongeren tussen 6 en 18 jaar. Uit de vele ingestuurde foto’s wordt een selectie gemaakt en de laureaten worden beloond met tal van mooie prijzen, o.a. inkom Eurodisney.
De prijsuitreiking heeft plaats te St.Pieters-Woluwe en wordt opgeluisterd met een prachtig dansspektakel, gebracht door een groep jongeren. Een gezamelijke drink sluit het geheel af.
De “Fotowedstrijd” gaat van start in de loop van de maand maart en de foto’s dienen ingeleverd te worden tegen 15 september.

Een tweede groot evenement dat jaarlijks georganiseerd wordt door de Nationale Raad voor Dierenbescherming , eveneens in samenwerking met de Blauwe Wereldketen , is het “Feest van de Dieren”. Dit heeft meestal plaats het laatste week-end van september (rond 4 oktober – Werelddierendag) in het Josaphatpark te SCHAARBEEK.
Op het programma staan volgende activiteiten:

 1. Verschillende verenigingen voor dierenbescherming komen er hun activiteiten voorstellen d.m.v. een infostand
 2. Demonstratie door een club voor gehoorzaamheidstraining voor honden
 3. Zegening van de dieren door een pater franciscaan
 4. En waarschijnlijk – nieuw voor dit jaar – een wedstrijd “de meest sympathieke hond”

Deze twee grote evenementen zijn van primordiaal belang: het sensibiliseren van de jeugd en van de man in de straat voor dierenbescherming en alles wat daarmee gepaard gaat.